Oefenen met ontspannen

Online ontspanningsoefeningen bij stress en spanning

Voor wie?

Volwassenen die last hebben van spanning of stress hebben baat bij deze module. Maar je kunt hem ook inzetten bij cliënten die psychische of fysieke klachten willen verminderen door de inzet van ontspanningsoefeningen. Het doel van deze module is om meer te weten over ontspanningsoefeningen, zodat je cliënten spanning op een gezonde manier leren loslaten en de spanningsklachten verminderen. Door online aan de slag te gaan, is er in de face-to-face sessies meer ruimte voor diepgang.

Door wie?

De module wordt ingezet door bijvoorbeeld de poh-ggz, de generalistische basis ggz of de specialistische ggz.

Inhoud van de module

Deelnemers lezen psycho-educatie en tips en bekijken filmpjes van hulpverleners en ervaringsdeskundigen. Ook oefenen ze met behulp van audio-bestanden met ontspanning. Bijvoorbeeld met een ademhalingsoefening, een spierontspanningsoefening, de fantasie ontspanningsoefening en de autogene training. Na het afronden van de module heeft de deelnemer voldoende praktische vaardigheden opgedaan om te kunnen ontspannen.

Gebruik van de module

De module bestaat uit vier hoofdstukken met zes mijlpalen, twee verzendmomenten en een dagboek. Als hulpverlener kun je ervoor kiezen om wel of geen feedback te geven. Kies je voor een module zonder begeleiding, dan zetten we de verzendmomenten automatisch om in reflectiemomenten.
De module is speciaal ontwikkeld voor gebruik op de mobiele telefoon via de Minddistrict app, maar deelnemers kunnen hem ook gebruiken via de pc of laptop.

Dagboek Ontspannen

Tijdens het gebruik van de module activeren we automatisch het dagboek Ontspannen. Daarin houden deelnemers bij wat ze hebben gedaan om te ontspannen en welk effect dat op de spanning had.

Waarop is de module gebaseerd?

Minddistrict ontwikkelde deze module op basis van relevante literatuur en kennis en ervaring van hulpverleners en ervaringsdeskundigen.

Meer informatie

Wil je deze module bij je cliënten inzetten? Of wil je meer informatie? Onze e-healthadviseurs staan klaar om je vragen te beantwoorden.

We zijn benieuwd naar je feedback!

We zijn altijd benieuwd naar jouw ervaringen. Heb je feedback, tips of op- en aanmerkingen? Geef ze vooral door aan onze adviseurs.